Jussin matka on taas edennyt katvealueille, joten nopea haamukirjoittajan päivitys sähköposti- ja yleisöpuhelin-pohjalta.
Edellisestä majoituspaikasta Fairbanksista Jussi oli ajellut Tok-nimisen kaupungin kautta Tetling Junctioniin, josta sitten pohjoisen suuntaan Chicken -nimiseen pikkukylään. Pikkukylä tarkoittaa tällä kertaa todella pikkukylää; talvella kahvilan, saluunan ja kaupan määrittelemässä yhteisössä asuu kaikkinensa 15 henkeä, eikä paikkaan tule edes puhelinta.
Asiat ovat kuitenkin Alaskan periferiassakin oikeilla prioriteeteilla, kun talon takahuoneesta löytyi puhelimen puutteesta huolimatta kaksi PC:tä ja nettipiuha. Herra yksin tietää miten signaali siitä eteenpäin kulki, mutta sähköposti löysi todistettavasti perille Suomeen asti. Sent from: Chicken.
Jo sähköpostia naputellessaan Jussi oli tiennyt, että loppu 42 mailin pätkä Kanadan ja USA:n rajalle olisi samaa taistelua kuin siihenkin asti. Kaatosateessa tie oli osoittaunut muuttuneen mudaksi, ja tulvivan joen vuoksi "highwayllä" oli pahimmillaan 20-30 senttiä vettä. Daytonan saappaat ovat kuulemma onneksi vedenpitävät, samoin kuin Rukan SRO-ajopuku, joka ei ole reissun aikana kertaakaan päästänyt vettä vielä sisälle asti.
Kymmenen mailia ennen rajaa tie muuttui lopulta paremmaksi, ja USA:n puolella odottelikin sitten jo 60 mailia varsin kelpoa öljysoraa.
Jussi soitteli kotva sitten lisäkuulumisia päivän etappinsa määränpäästä Dawson Citystä, joka sijaitsee kullankaivuun kantaseuduilla Klondyke-joen varrella Yukonissa. (Oldskool-sedät tietää, että Roope Ankkakin seikkaili siellä nuoruudessaan). Ilta oli edennyt paikallista aikaa jo yli puolenyön, ja kun paikkakunnan ainoa kolikkopuhelin sattui sijaitsemaan yhdessä kylän kolmesta saluunasta, meteli sinänsä hyvän puhelinlinjan taustalla oli livebändeineen riittävä.
Kuulumiset saatiin kuitenkin vaihdettua, ja fiilikset olivat kuulemma päivän rankasta reitistä ja tetsauksesta huolimatta todella hyvät. Jussi ei voinut kuin ihmetellä, miten ajamiseen ei vieläkään ole tippaakaan leipiintynyt. Dumboon alkaa kuulemma tottua jo sorallakin, joten matka jatkuu edelleen positiivisissa merkeissä.
Dawsonissa ei ole kuulemma juuri mitään, sähköäkin vain toisella puolen jokea, joista Jussin hostelli oli, tottakai, siellä pimeämmällä rannalla. Mies kuitenkin harkitsi vaihtavansa seuraavaksi yöksi jo tasokkaampaan, joskin kuulemma melkoisesti kalliimpaan vaihtoehtoon keskustan tuntumassa.
Varsinaisesta citystä tosin ei voi puhua sittenkään, sillä asfalttia ei ollut, ja jalankulkuväylän virkaa hoiti talojen seinää reunustavat boardwalkit. Jos termi ei heti sytytä, katsokaa Bonanzoja - ihan mikä tahansa jakso kelpaa. Ja kyllä, Dawsonissa oli kuulemma cancan-tyttöjäkin. Ja mainareita. Ja yksi italialaisiin saappaisiin verhoitunut lonely rider, jonka ratsu on nimetty isokorvaisen lentävän satunorsun mukaan.
Puuttuu enää Rantanplan ja Euran Daltonit, niin John Waynekin kääntyisi haudassaan.
Jussi sanoi viettävänsä vielä huomisen (lauantain suomalaista aikaa) Dawsonissa, ja starttaavansa sitten etelään päin White Horsen suuntaan. Sunnuntai-iltana lähtee rannikkolautta, johon Jussi aikoo Dumbon kanssa nousta kyytiin. Lautan kannelle voi kuulemma pystyttää teltan, joten luvassa on 36 tuntia leppoisaa menoa ja komeita maisemia. Mutta siitä kuultaneenkin sitten jo Jussilta itseltään.
[email protected]
------------------
PS.
Useampaankin otteeseen reissun aikana Jussiin törmännyt maailmanmatkaaja-Masa oli sattumalta taas tullut vastaan Fairbanksin liikennevaloissa. Mies oli käynyt ajamassa todellista extreme-reittiä, jolla oli saanut uppoamaan aikaa ja energiaa aivan yli-inhimillisissä määrin.
Märässä liejussa ja jatkuvassa kaatosateessa renkaita vaihtaessa oli sisäkumi puhkeillut rengasrautojen kanssa askarrellessa käsittämättömän monta kertaa, ja 200 mailin yhdensuuntaiselle matkalle oli lopulta kulunut aikaa yli 15 tuntia.
Todella nuutuneen oloinen Masa oli ilmoittanut pitävänsä seuraavat pari päivää taukoa ajamisesta. Jussin kannalta onnekasta oli se, että myös hän oli ajatellut alunperin ajaa reitin, mutta muuttanut kuitenkin lopulta suunnitelmia ja suunnannut nykyiseen sijaintiinsa.